Bohem Yaşam
Fransızca ”boheme” olarak bilinen kelime, Türkçeye ”BOHEM” olarak geçmiştir. Bilinen anlamıyla günübirlik yaşam tarzını benimsemiş, hayatını gezerek geçiren, yarına dair kaygısı olmayan kişi ya da topluluklara denilir.
Bohem Yaşam
Bohem yaşam tarzı kısaca evet vardır. Bohem kişi günübirlik yaşar; genel anlamda finansal açıdan sürünme durumundadır. Popüler olamayan sanatçılar isteyerek ya da mecburen bohemdirler. Bohem yaşam tarzı 1900’lu yılların başında Fransız’dan başlayarak Avrupa’ya adım adım yayılmıştır. Daha çok kendini, kültürel uygunluğu ve tatil ağırlıklı yaşam tarzı ile İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Malta gibi ülkelerde kendini göstermiş olup burada yaşayan küçük kasaba sanatçıları, heykeltraş, ressam, figüran, tiyatroçu ve opera sanatçıları arasında kendini göstermeye devam etmiştir. Dilsel olarakta kullanımı mevcut olup; temsil ettiği kavram aslında sanat tarihi kadar eskidir. Dolayısı ile, popüler olamayan sanatçılar isteyerek ya da mecburen bohemdirler. Bunu şöyle de açıklayabiliriz, yeteneklerini kullanacak imkânları bulamamış, düzensiz, savruk yaşayan ressam, aktör, müzisyen vb. entelektüeleri işaret etmek için kullanılan bir terim. Bohem Yaşam ile Etnik kelimleri arasında bir yakınsama söz konusu ise, farklı anlamları vardır.
1900’lu yıllarda çingenelere gönderme yapmak için kullanılan kelime, sanat çevrelerinin bunu bir rahat ve tasasız yaşam tarzı sahiplenişi ile anlam ve bakış açısı tamamen değişmiştir. Henry Murger tarafından yazılan ”La Boheme” romanının boheminin eski anlamına bakış açısının değişmesine ve sanat çevrelerinin bu yaşam tarzısını benimsemesine neden olmuştur.
21. Yüzyıl da bu, kıyafet, mobilya ve yaşam stili olarakta, karşımıza çıkmaktadır..
Bohem yaşamının Türkçe karşılığı, günlük hayatta herseyi kafaya takmayan, anı yaşayan, eğlence ve sanatı seven, sürekli yeni yerler keşfeden, maddi konularda fazla kaygısı olmayan, insanlar olarak nitelendirilir.