Gülcay Kale “Büyük Resme Bakıyorsun”
Büyük Sokrates "Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir "

“Büyük resme bakıyorsun “,akıllı insanlar varoluşsal kafa karışıklığına sahip olma olasılığı diğerleri den daha yüksektir.
Akıllı insanlar, durumlara birçok farklı açıdan bakabilir ve bu nedenle her şeye hazırlanabilir.
Bu korku olarak algılanabilir – aslında büyük resmi görmeye çalıştıkları içindir.
“Çekiniyorsun” akıllı insanlar,daha önemli görevlere daha az önemli olanlardan daha fazla öncelik verdikleri için daha fazla tereddüt edebilirler.
Buna karşılık, bazı şeyleri son ana kadar bir kenara bırakmış gibi görünebilirler ama gerçekte daha önemli olanın ne olduğunu düşünürler.
“Sen uyarlanabilirsin” akıllı insanlar, hayatı sürdürmek için çevremize uyum sağlamamız ve değişmemiz gerektiğini anlarlar.
Bedenlerimiz gelişir ve uyum sağlar ve bakış açımızın da uyum sağlaması gerekir. Kaydırmaz ve gerektiği gibi ayarlamazsanız, hayatı yönetmek zor ve çok zor olabilir. Bununla birlikte daha yüksek zekaya sahip olanlar, gerçekleşmesi muhtemel olmayan şeyler hakkında daha az endişe duyuyorlar.
Bu çelişkili gelebilir ama değil, bu sadece daha yüksek IQ’ya sahip olanların korkularına ve endişelerine öncelik verme ve onlara ihtiyaç duyanlara odaklanma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
“Endişelenirler” 2011’de yapılan küçük bir araştırma,yüksek IQ’ya sahip kişilerin endişeyle baş etmeyenlere göre farklı şekilde baş ettiğini buldu. Çalışma, yüksek IQ’ya sahip kişilerin yollarındaki potansiyel tehditlere ve engelleri anlamak ve hazırlıklı olmak istedikleri için endişelenerek daha fazla zaman harcadıklarını buldu. Akıllı insanlar her şeyi bilmediklerini bilirler.
Büyük Sokrates bir keresinde “Tek gerçek bilgelik, hiçbir şey bilmediğini bilmektir ” demişti.
Meraklı olmak için, her şeyi bildiğimizi ve anladığınızı varsayamayız. Bunun yerine kendimizi ve çevremizdeki dünyayı sorgulamak için yeterince açık kalmalıyız.
Akıllı insanlar tüm cevaplara sahip olduklarını varsaymazlar.
“Her şeyi sorguluyorsun “,akıllı insanlar hiçbir şeyi gerçek değerinde kabul etmezler.
Birleşik Kırallık’taki Edinburgh Üniversitesi’nden Sophie von Stum,The Hungry Mind: “Entelektüel Merak Akedemik Performansın Üçüncü Sütunudur” başlıklı bir çalışmanın yazarlarından biridir.
“Meraklı” olanların gelişme için en büyük potansiyele sahip olduğunu hissettiğini açıkladı. “Ritmik zeka belirtileri”, İsveçli bir araştırma ekibi ritmi tutturmakta iyi olan kişilerin zeka testleri ve anketlerinde daha iyi performans gösterdiğini buldu. Bunun nedeninin problem çözme ve mantıksal düşünmeden sorumlu beyin süreçleri için zamanlamanın önemli olduğundan şüpeleniyorlar.
“Empati”,duygusal zekanın önemli bir birleşimi, empati kurma ve olayları başka bir kişinin bakış açısından görme yeteneğidir. Ve kişinin kendi duygularını kabul etme ve anlama yeteneği duygusal zeka için de önemli olsa da başka birinin bakış açısını görme yeteneği temeldir.
“Yanlızlığın takdiri”,birçok insan yanlız kalmaktan hoşlananları garip veya garip olarak algılarlar. Bununla birlikte 2020 yılında yapılan bir araştırma, daha fazla zeka sergileyen kişilerin sık sosyallestiklerinde daha az memnun olduklarını buldu.
Daha fazla sosyalleşme,düşünmek veya ilgi alanlarınızı ve hedeflerinizi sürdürmek için daha az zaman demektir. O yüzden yanlız vakit geçirmeyi sevdiğin için kendini garip hissetme.
“Sen bir gece insanısın “, 20.000’den fazla insan üzerinde yapılan bir araştırma, geç saatlere kadar kalmak ile zeka arasında güçlü bir bağlantı buldu.
Çalışmaya göre, IQ’muz ne kadar yüksekse, uyanık kalmamız o kadar uzun sürer. Araştırma şunu belirtiyor: “Daha zeki insanlar, daha az zeki insanlara göre daha fazla gececidir, sabahları daha geç kalkar ve gece daha geç yatarlar”.
Gülcay Kale- Almanya/Friedrichshafen