Betelgeuse Ölmenin Eşiğin de!
Karasal hava uydusu potansiyel süpernova Betelgeuse gözlemliyor Orion takımyıldızında yaklaşık 724 ışıkyılı uzaklıkta bulunan Betelgeuse, içindeki tüm yakıtı yakıp kırmızı dev bir yıldıza dönüşerek ölmenin eşiğinde. Herhangi bir gün bir süpernova olarak patlayabilir.
Ve muhtemelen hepimiz şunu fark ederiz: Betelgeuse dünyaya o kadar yakın ki, yeni patlamış süpernova muhtemelen gündüz gökyüzünde de görülebilir. Dünya yakınlarında bir süpernova patlamasının üzerinden uzun zaman geçti.
Biri 1604’te, bu konuda bir kitap yazan Johannes Kepler tarafından gözlemlendi. Bu nedenle, Betelgeuse’un kararmasının dünya çapındaki gökbilimcilerin ilgisini çekeceği kesin olarak kabul edildi. Bir karartmanın yakın bir patlamaya işaret etmeyeceği hemen kabul edilse de, parlaklıktaki düşüşün nedeni başlangıçta gizemliydi. Genellikle böyle küçük bir astronomik bulmacayla ilgilenmeyenler hava durumu uydularıdır.
Çünkü bu uyduların ölçüm cihazları dünyaya dönüktür. Bu aynı zamanda, 2015’ten beri sabit yörüngede dünyanın yörüngesinde dolanan ve her on dakikada bir görüntü alan Japon hava uydusu Himawari-8 (Japonca “ayçiçeği”) için de geçerlidir. Tek bir atışla, yalnızca dünyanın tüm diskini değil, bazen yıldızları da yakalar.
Tokyo Üniversitesi’nden Daisuke Taniguchi liderliğindeki araştırmacılar, 4,5 yıllık bir süre boyunca elektromanyetik spektrumun optik ve kızılötesi aralığında Betelgeuse’den gelen ışıkla ilgili verileri değerlendirebildiler: dev yıldız yaklaşık 1.72 günde bir resimdeydi.
Dönem ayrıca, Betelgeuse’un belirgin şekilde daha sönük göründüğü kabaca altı ayı da kapsıyordu.
Kaynak Astronomy