Hamza Yardımcıoğlu; “GES ŞAŞIRTMACA MI?”
Küresel piyasalarda resesyon beklentileri artıyor.
Bu süreçte asıl kritik dönemin Haziran sonrası olduğuna dikkat çeken Hamza Yardımcıoğlu, “Amerika’daki ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandığı zaman şimdi birinci çeyrek küçülmeydi yani eksiydi, eksideydi ki şu an herkes bunu bekliyor yani bu ortam, bütün veriler, bütün herkes bunu konuşuyor resesyon. Bunlar teyit edildiği zaman, ondan sonra işler iyice karışacak” dedi.
Sonrası için ise dolar endeksinin çok ciddi şekilde fırlayabileceği konusunda uyaran Yardımcıoğlu, ABD Hazine Bakanı Yellen’in “Resesyon beklemiyorum” sözlerini ise “Çıkıp diyorsa herhangi bir otorite ‘Korkulacak bir şey yok’ korkulacak bir şey vardır” diye yorumladı. Peki Çin-Tayvan gerilimi dünyayı nasıl bir kaosa sürüklüyor? İşte çarpıcı yorumlar…
Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programında, ekonomi gündemi masaya yatırılmaya devam ediyor.
Cem Özüak ve Hamza Yardımcıoğlu son olarak; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir gece beklentileri yükseltip sonrasında açıkladığı Gelire Endeksli Senet (GES), kira artış sınırı, enflasyon, resesyon ve Çin – Tayvan gerilimi gibi önemli konular ele alındı.
GES ŞAŞIRTMACA MI?
Bakanlığın GES’i öne sürmesiyle ilgili “Sanki aslında başka bir şey daha açıklayacaklar da bunu öden yem atıyorlar” yorumunu yapan Hamza Yardımcıoğlu, Ferit Atay’ın “Herkes bono geliyor diye düşündü veya yüksek faizli bir şey geliyor. Madem böyle bir hazırlığınız vardı neden açıklamadınız? Madem açıklamadınız o zaman niye böyle bir ürün ortaya çıkarttınız, güveni sarstınız? Şunu bir sorgulayalım; bu acaba bir planın parçası olabilir mi?” sorusuna ise “Ben de onu düşünüyorum. Sanki bir şaşırtmaca” diye karşılık verdi.
KİRA ARTIŞ SINIRI: BU BİR İTİRAFTIR
Son dönemde fahiş şekilde artan kiraların önüne geçmek için, 3 bakanlığın ortak çalışması sonucunda kiralara yüzde 25 artış sınırı getirilmişti.
Yardımcıoğlu, bu konuyu ise şöyle değerlendirdi:
“ Kira artışlarını artık frenleyemiyor, barınma krizi var ortada ve giderek derinleşen bir kriz. O krize girdik. Ev sahipleri kiracıları çıkartmaya çalışıyor, birbirleriyle artık mahkemelik olmaya başladılar, evsiz kalan kiracı yeni bir ev bulamıyor, ödeyebileceği kira fırlamış.
Diyorlar ki; tamam fiyat uygulaması getireceğiz 2022 Temmuz’dan 2023 Temmuz’una bir senelik olmak üzere. %25’i aşamaz kira artışı diyor.
Bu ne demek biliyor musun? Öncesinde tüketici fiyat endeksine göre belirlenen bu artışlar, şimdi ben kontrol edemiyorum, ben hiçbir şey yapamıyorum, benden çıktı ben de böyle bir zorunluluk koyuyorum. Bu bir itiraftır yani. Benim elimden çıktı, enflasyona karşı yapabileceğim hiçbir şey yok demenin dolaylı itirafı olarak okuyorum ben bunu.”
“DOLAR ENDEKSİ KRİZ SEVİYESİNDE”
Küresel piyasaların gündemindeki en önemli konulardan biri resesyon. Herkesin beklentisi bu yönde olsa da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, resesyon beklemediğini açıklamıştı.
Bu konuda dolar endeksi için çarpıcı uyarılarda bulunan Yardımcıoğlu, şöyle konuştu:
* Hazirandan sonra özellikle bak çok kritik bir şey Amerika’daki ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklandığı zaman şimdi birinci çeyrek küçülmeydi yani eksiydi, eksideydi ki şu an herkes bunu bekliyor yani bu ortam, bütün veriler, bütün herkes bunu konuşuyor resesyon.
* Bunlar teyit edildiği zaman, ondan sonra işler iyice karışacak.
* İlk başta bu faiz indirimleri doğru gidecek, devamındaki süreçte ama ilk tepkisi ilk etkisi şu olacak 1 dolar talebi oluşacak dünyada bütün piyasalarda gelen satışlar dolara talep oluşturacak ve bu dolar endeksini çok ciddi şekilde fırlatabilir.
* Dolar endeksinin şu anki seviyesi kriz seviyesi
* Çıkıp diyorsa herhangi bir otorite ‘korkulacak bir şey yok.’ korkulacak bir şey vardır. Olduğu için bunlar söylenir YELLEN’in resesyon tehlikesi yok demesi tam olarak var olduğuna işaret ediyor.
“ÇİN DÜNYAYI YERLE BİR EDECEK”
Atay’ın “Çin’in Tayvan’a bir müdahale durumu kıyametin pimini çekmek gibi bir şey anlamına geliyor mu?” sorusu üzerine ise şu diyaloglar yaşandı:
H.Y.: Bak Çin Dünyayı yerle bir edecek. Sen kıyamet kopartacak diyorsun ya tam öyle bir şey olacak Öyle bir şey olacak o da nasıl olacak? Şimdi biz meseleyi önce bir anlayalım. Çin’le Tayvan’ın derdi nedir diye birkaç kişi merak ediyordur. Şu an Rusya ve Ukrayna’daki mevzu neyse aynısı Çin ve Tayvan arasında var.
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Çin hanedanlığı yıkıldıktan sonra orada bir despotik bir yapı irade kuruldu ve II. Dünya Savaşı’na gelindiğinde Mao komünist devrimi yaptı. Ondan sonra devlet yöneticileri, siyasetin başında olan adamlar kaçtı gitti Tayvan’a. Tayvan’da Çin, Çin’in bir adası. Ve onlar da bu sefer sürgünde gibi kendi yapılarını kurdular. Mao’cular dediler ki; Çin halk devletidir burası, ana kara için. Tayvan’dakiler de dedi ki burası da Tayvan Çin Cumhuriyeti’dir. Yani ikisi de kendini Çin olarak tanımladı. Birisi komünist, birisi kapitalist. Bunun üzerine Çin’in üzerine baskısı devam etti ve Çin ve Tayvan üzerinde tarihsel olarak sürekli bir gerilim var. Son yıllarda özellikle son bir yıldır batı Tayvan’ı inanılmaz şekilde silahlandırıyor. Aynı NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı gibi.
Peki bundan bize ne sorusunun cevabını verelim. Rusya ve Ukrayna krizi bize ne olarak döndü enerji krizi ve gıda krizi olarak döndü hem de küresel anlamda çünkü en büyük dünyadaki en büyük enerji üreticilerinden bir tanesi ve dünyadaki en büyük gıda üreticilerinden bir tanesi ve direkt tedarik zincirindeki kırılma ve Rusya’nın da bilinçli bir şekilde yaptığı özellikle yaptı bu kırılma dünyayı enerji krizinin ve gıda krizinin içine soktu. Enerji ile alakalı bugün bir şeyden açıklama geldi Uluslararası enerji ajansının başkanı bu ilk küresel enerji krizidir diyor yani birçok enerji krizi yaşadı dünya o 70’ler enerji krizini bile saymamış. Bugünkünün ciddiyetini sayması aşamasından. Siz şimdi bir de Çin’in Dünya’ya yaşatabileceği krizi düşünün…
C.Ö.: Dolar endeksindeki artışa rağmen bugünkü altındaki yüksek Çin ve Tayvan arasındaki bu gerilimden dolayı olabilir
H.Y.: Bunun bir şartı olarak çok rahatlıkla okunabilir. Tayvan dünyanın çip üretim merkezi. Her şey kriz. Dünyanın fabrikası. Böyle bir şey bu adamlar Rusya, Çin dünyaya bu krizleri yaşatıyor da kendileri etkilenmeyecek mi? Etkilenmeyecek. Rusya’nın stokları var gıda anlamında. İhracatına sınırlamalar getiriyor. Döviz rezervleri var. Kendi içinde iç karışıklığa gitse bile o kadar rahat bastırır ki. Bunu hiç kimse bilmiyor devrimler ayaklanmalar silahla bastırılmaz, ordularla, poliste bastırılmaz. Ekmekte bastırır. Ekmek var ellerinde. Çin’in elinde de var.
Bunu karşındaki NATO diyelim bunu hesap etmiyor mu bilmiyor mu? Ediyor. Onlar kimsenin hesap etmediği başka bir şeyi hesap ediyor. Çin’i Hindistan üzerinden Pasifik’te başlatacağı bir üçüncü Dünya Savaşının içerisine çekecek ama bu bölgesel bir şey olacak bence üçüncü dünya savaşı o değil halk ayaklanmalarıyla başlayan küresel bir halk ayaklanmalarıyla başlayacak. Bu olduğu zaman işte o savaş ortamında bütün bu organizasyonu, koordinasyonu alakalı bunu yapamayacak hale getirdiği zaman Çin’in de canına okur oradaki rejimi de yıkar ve yeni dünya üzerine inşa edilen şirket aristokrasi şirket sosyalizmi dünya ekonomi konforunun koyduğu model zaten bunun üzerine.
Son dalgası son aşamasında işte dediğim gibi dünyada kaos ve bunu da sağlayacak olan ve şu an Çin bence bu plana da alet olacak. Kendini koruma refleksi ile bütün dünyayı yakacak